2009-07-29

ก๋วยเตี๋ยวลุยสวน

ก๋วยเตี๋ยวลุยสวน

ส่วนประกอบ
1. เส้นก๋วยเตี๋ยว 150 กรัม
2. หมูสับ 50 กรัม
3. ไข่ 2 ฟอง
4. กระเทียมตำ 1 ช้อนโต๊ะ
5. น้ำมัน 1 ช้อนโต๊ะ

วิธีทำ
1. นำน้ำมันตั้งไฟ ใส่กระเทียม ไข่ลงผัด

ส่วนประกอบน้ำราด :

1. มะนาว 2 ลูก
2. กระเทียม 1 ช้อนโต๊ะ
3. พริกขี้หนู 1 ช้อนโต๊ะ
4. น้ำปลา 1 ช้อนโต๊ะ
5. น้ำตาลทราย 1 ช้อนชา

วิธีทำ
1. นำส่วนผสมทุกอย่างใส่ครกตำแล้ว เติมน้ำปลาและมะนาวตามรส

2009-07-22

ทอดมันปลากราย

ทอดมันปลากราย

เครื่องปรุง
1.เนื้อปลากรายบด 500 กรัม
2. ถั่วฝักยาวซอย 4 ช้อนโต๊ะ
3.พริกแห้งเอาเมล็ดออก 3 เม็ด
4. หอมแดงซอย 1 หัว5.กระเทียมแกะเปลือก 5 กรีบ
6. ตะไคร้ซอย 1 ช้อนโต๊ะ
7.ใบมะกรูดซอย 1/2 ช้อนชา8.รากผักชี เกลือป่นอย่างละ 1 ช้อนชา
9.น้ำมันพืชสำหรับทอด


เครื่องปรุงน้ำจิ้ม
1.พริกสดหั่น 1 ช้อนชา
2.แตงกวาผ่าสี่ซอย 1/2 ถ้วย
3.ถั่วลิสงคั่วหั่นหยาบ 2 ช้อนโต๊ะ4.น้ำตาลทราย 1/2 ช้อนชา
5. น้ำส้มสายชู 1/2 ช้อนชาผสมน้ำตาลน้ำส้มสายชูเกลือ เข้าด้วยกัน ตั้งไฟพอน้ำตาลละลาย ใช้ไฟอ่อน เคี่ยวพอเหนียว ยกลง พอเย็นใส่แตงกวา พริกสด โรยถั่วลิสง


วิธีทำ
1.โขลกพริก เกลือ ตะไคร้ รากผักชีให้ละเอียด ใส่หอมแดง กระเทียมโขลกให้ละเอียดเข้ากัน
2.ผสมปลาบดกับน้ำพริกเข้าด้วยกัน นวดให้เหนียวใส่ถั่วฝักยาวและใบมะกรูดนวดให้เข้ากัน
3.ปั้นเป็นก้อนกลมขนาด กดตรงกลางให้แบน ทอดในน้ำมันมาก ใช้ไฟกลาง ทอดให้สุกเหลือง ตักออกวางให้สะเด็ดน้ำ เสิร์ฟกับน้ำจิ้ม

2009-07-16

Yum Pla Dook Foo (ยำปลาดุกฟู - Crispy Catfish with Green Mango Salad)

Yum Pla Dook Foo (ยำปลาดุกฟู - Crispy Catfish with Green Mango Salad)

Ingredients
1 catfish (or any meaty white fish) weight 400-500 grams
3 tablespoons fish sauce
4 tablespoons lime juice
1 tablespoon sugar
5-10 chilies, chopped
1/4 cup shallot, sliced
1 mango, julienned (or sour green apple)
1/4 cup fried cashew nuts, or peanut
coriander leaves (for garnishing)

Preparations
1. Roast the fish in an oven (at 450f) until cooked. Remove from oven and wait until cool. Then use a fork to fluff the cooked fish meat.
2. Heat oil in a wok over medium heat. Wait until hot then fry the fluffed meat in batches until golden. Remove and drain. Transfer to a serving plate.
3. In a medium-sized bowl, add fish sauce, lime juice, sugar, chilies, shallots and mango. Stir until all ingredients mixed well. You can adjust the taste according to your desired one, but the original taste should be sour, hot, and salty, with a slight sweetness at the end.
4. Before serving, sprinkle fried cashew nuts and coriander leaves on top of crispy fish. You can pour in the salad over fried fish and serve immediately.
5.Or you can serve by putting the crispy fish on a plate and serve the salad mixture in another dipping sauce bowl.

2009-07-12

Plah Goong (พล่ากุ้ง - Thai Shrimps Spicy Salad)

Plah Goong (พล่ากุ้ง - Thai Shrimps Spicy Salad)

Ingredients
400 grams medium-sized shrimps, cleaned, shelled and deviened
2 lemongrasses, finely sliced
1 onion, sliced
2 spring onions, sliced
1 tablespoon chopped coriander
2 kaffir lime leaves, finely sliced
10 mint leaves
5-10 chilies, chopped
2 tablespoons roasted chili paste
3 tablespoons lime juice
2 tablespoons fish sauce
1 teaspoon sugar

Preparations
1. Heat water in a pot until boiling. Then scald the shrimps in boiled water for just a short time. Remove and drain.
2. In a small bowl, prepare the sauce by adding lime juice, fish sauce, sugar and roasted chili paste. Stir until all ingredients mixed well.
3. In a big bowl, add the shrimps, prepared sauce, lemongrass, onion, chili, spring onion, coriander, kaffir lime leaves and mint leaves. Stir until all ingredients mixed well.


4. Transfer to a serving plate. Garnish with coriander leaves and serve immediately.

2009-07-09

Ar-jad , Sauce Tua (อาจาด , ซอสถั่ว - Cucumber Relish , Peanut Sauce)

Ar-jad , Sauce Tua (อาจาด , ซอสถั่ว - Cucumber Relish , Peanut Sauce)

Ingredients

Ingredients for Cucumber Relish (For Satay) :125 ml rice vinegar, or white vinegar
115 gram sugar
1/2 cucumber, finely sliced
2 shallots, peeled and finely sliced
1 large red chilli, seeded and finely sliced
coriander sprigs, to garnish
lime wedges, to garnish

Ingredients for Peanut Sauce :
2 tablespoons Red Curry Paste
1/4 teaspoon salt
2 tablespoons dark brown sugar
1 cup coconut milk
1/4 cup chopped peanuts

Preparations
Cucumber Relish Preparations :
1. Place the vinegar and sugar in a small saucepan over a medium heat, and stir until the sugar has dissolved.
2. Remove from the heat and cool. Pour into a bowl, add the cucumber, shallots or onion and chilli and stir to combine.


Peanut Sauce Preparations :

1. Combine the red curry paste and coconut milk together. Season with sugar, salt. The original taste should be the sweet taste and a little spicy taste.
2. Add chopped peanut. Then bring to boil over low heat.
3. Pour the sauce into a nice serving bowl and garnish with the chopped peanuts. Serve with chicken satay.

2009-07-05

Pad Ka-prao Goong (ผัดกระเพรากุ้ง - Fried Shrimps with Basil Leaves)

Pad Ka-prao Goong (ผัดกระเพรากุ้ง - Fried Shrimps with Basil Leaves)

Ingredients
450 grams medium-sized shrimps, cleaned, shelled and deviened
5 cloves garlic, finely chopped
2 tablespoons vegetable oil
2 teaspoons black soy sauce
2 tablespoons fish sauce
1 cup fresh holy basil
5-10 chillies, chopped and pounded coarsely
Dash of ground white pepper

Preparations
1. Heat a wok until the oil is hot, then add garlic and stir until golden and aromatic. Then add shrimp, and continue Stir-frying until shrimp is nearly cooked.
2. Add chillies and sprinkle black soy sauce over the mixture and stir-fry another 15-20 seconds.
3.Then add fresh basil leaves and fish sauce to taste. Stir and mix well. Sprinkle with white pepper. Stir and transfer to a serving dish. Serve immediately with hot steamed rice.

2009-07-02

Yum Hoy Krang (ยำหอยแครง - Spicy Cockle Salad)

Yum Hoy Krang (ยำหอยแครง - Spicy Cockle Salad)

Ingredients
800 grams cockles
1 tablespoon shallot, sliced
1 teaspoon chili, sliced
1/4 cup mint leaves
1 tablespoon sliced lemongrass
1 1/2 teaspoon fish sauce
2 tablespoon lime juice
1/2 cup shredded green mango
mint leaves (for garnishing)

Preparations
1. Put cockles in clean water wait until the shells open up, then clean the dirt inside.
2. Heat water in a pot until boiling. Then scald cockles in boiled water for just a short time. Remove from heat, drain and shell.
3. In a big bowl, add cockles, chili, shallot, lemongrass, fish sauce, lime juice, mint leaves and green mango. Toss until all ingredients mixed well.
4. Transfer to a serving plate. Garnish with mint leaves on top and serve immediately.