2008-11-28

ส้มตำทอด

ส้มตำทอด

ส่วนผสม
มะละกอเส้น 200 กรัม
แครอทเส้น 100 กรัม
มะเขือเทศสีดา 2 ลูก
ถั่วฝักยาว 1 ฝัก
พริกขี้หนูแดง 4 เม็ด
กระเทียมกลีบเล็ก 5 กลีบ
ถั่วลิสงทอด 20 เม็ด
กุ้งแห้ง 3 กรัม
น้ำปลา 1 ช้อนตวง
น้ำมะนาว 1 ช้อนตวง
น้ำตาลปี๊บ 1 ช้อนตวง

วิธีทำ
-นำมะละกอและแครอทชุบแป้งทอดแล้วขึ้นพักไว้
-ทำน้ำส้มตำโดยนำพริกขี้หนูแดง และกระเทียมมาโขลกพอหยาบ ตามด้วยมะเขือเทศ ถั่วฝักยาว ทุบพอบุบ เติมกุ้งแห้ง น้ำปลา น้ำมะนาว น้ำตาลปี๊บ และถั่วลิสงทอดลงไป
-จัดเสิร์ฟน้ำราดส้มตำคู่กับมะละกอและแครอททอด

2008-11-27

แกงป่าหน่อไม้เปรี้ยวเนื้อปลาคัง

แกงป่าหน่อไม้เปรี้ยวเนื้อปลาคัง

ส่วนผสม
เนื้อปลาคัง 300 กรัม
ตะไคร้ 1 ต้น
ใบมะกรูด 7 เม็ด
ข่าอ่อน 4 ชิ้น
กระชาย 3 หัว
ใบกระเพรา 1 ขีด
น้ำซุป 2 ทัพพี
น้ำเปล่า 1 ช้อนตวง


วิธีทำ
-นำตะไคร้ ใบมะกรูด พริกขี้หนูแดง ข่าอ่อนและกระชาย มาโขลกให้ละเอียดแล้วนำไปละลายกับซุป
-รอจนน้ำซุปเดือด จึงนำเนื้อปลาคังและหน่อไม้เปรี้ยวใส่ลงไป แล้วปรุงรสด้วยน้ำเปล่า
-ใส่ใบกระเพราเป็นลำดับสุดท้ายก่อนยกเสิร์ฟ

2008-11-26

ปลาทับทิมราดพริกสามรส

ปลาทับทิมราดพริกสามรส

ส่วนผสม
ปลาทับทิม 1 ตัวขนาด 7 ขีด
พริกชี้ฟ้าแดง 7 เม็ด
พริกชี้ฟ้าเหลือง 6 กลีบ
กระเทียมกลีบเล็ก 10 กลีบ
รากผักชี 5 ราก
สับปะรดหั่นเต๋า 1 ถ้วยเล็ก
แครอทหั่นเต๋า 1 ถ้วยเล็ก
น้ำซุป 1 ทัพพี
น้ำปลา 1 ช้อนตวง
น้ำตาลปี๊บ 2 ช้อนตวง
น้ำมะนาว 1 ช้อนตวง


วิธีทำ
- แล่เนื้อปลาทับทิมแล้วหั่นเป็นลูกเต้า นำไปชุบแป้งทอด จัดตกแต่งใส่จาน
-โขลกเครื่องแกงใช้พริกชี้ฟ้าแดง พริกชี้ฟ้าเหลือง กระเทียมกลีบเล็ก และรากผักชีโขลกพอหยาบ
-นำเครื่องแกงที่เตรีมไว้ไปผัดกับน้ำมันพอหอม ตามด้วยผักลูกเต๋า น้ำซุป แล้วปรุงรสตามพอใจ ก่อนใส่แป้งข้าวโพดลงไป เพื่อเพิ่มความเหนียว
-นำน้ำราดสามรสราดบนตัวปลาก็พร้อมเสิร์ฟ

2008-11-24

THAI FOODS

THAI FOODS


Thai food is known for its enthusiastic use of fresh (rather than dried) herbs and spices as well as fish sauce.


Thai food is popular in many Western countries especially in Australia, New Zealand, some countries in Europe such as the United Kingdom, as well as the United States, and Canada.


Instead of a single main course with side dishes found in Western cuisine, a Thai full meal typically consists of either a single dish or rice khao with many complementary dishes served concurrently.


Rice is a staple component of Thai cuisine, as it is of most Asian cuisines. The highly prized, sweet-smelling jasmine rice is indigenous to Thailand. This naturally aromatic long-grained rice grows in abundance in the verdant patchwork of paddy fields that blanket Thailand's central plains.



Its aroma bears no resemblance to the sweet smell of jasmine blossoms, but like jasmine flowers, this rice is precious and fragrant, a small everyday delight. Steamed rice is accompanied by highly aromatic curries, stir-frys and other dishes, incorporating sometimes large quantities of chillies, lime juice and lemon grass. Curries, stir-frys and others may be poured onto the rice creating a single dish called khao rad gang , a popular meal when time is limited.



Sticky rice khao neow is a unique variety of rice that contains an unusual balance of the starches present in all rice, causing it to cook up to a pleasing sticky texture. It is the daily bread of Laos and substitutes ordinary rice in rural Northern and Northeastern Thai cuisine, where Lao cultural influence is strong.


Noodles, known throughout parts of Southeast Asia by the Chinese name kwaytiow, are popular as well but usually come as a single dish, like the stir-fried Pad Thai or noodle soups. Many Chinese cuisine are adapted to suit Thai taste, such as khuaytiow rue, a sour and spicy rice noodle soup.


There is uniquely Thai dish called nam prik which refers to a chile sauce or paste. Each region has its own special versions. It is prepared by crushing together chillies with various ingredients such as garlic and shrimp paste using a mortar and pestle. It is then often served with vegetables such as cucumbers, cabbage and yard-long beans, either raw or blanched. The vegetables are dipped into the sauce and eaten with rice. Nam prik may also be simply eaten alone with rice or, in a bit of Thai and Western fusion, spread on toast.


Thai food is generally eaten with a fork and a spoon. Chopsticks are used rarely, primarily for the consumption of noodle soups. The fork, held in the left hand, is used to shovel food into the spoon. However, it is common practice for Thais and hill tribe peoples in the North and Northeast to eat sticky rice with their right hands by making it into balls that are dipped into side dishes and eaten. Thai-Muslims also frequently eat meals with only their right hands.


Often thai food is served with a variety of spicy condiments to embolden the dish. This can range from dried chili pieces, sliced chili peppers in rice vinegar, to a spicy chili sauce such as the nam prik mentioned above.




Tag : tourismthailand.org

2008-11-21

Rice Cracker with Prawn and Pork Dip


Rice Cracker with Prawn and Pork Dip

Mince Pork 45 g
Prawns 45 g
Ground Roasted Peanuts 20 g
Coconut Milk 150 ml
Dried Red Chillies 40 g
Coriander Roots 2 g
Ground Pepper 2 g
Garlic 4 g
Sugar 15 g
Fish Sauce 20 g
Shallots 18 g
Coriander 1 stem
RiceCrackers 100 g
Oil for deep frying

:: Direction ::
1. Deep fry the rice crackers (a few at a time) in hot oil, drain well and set aside.
2. Pound together coriander root, pepper, dried chillies and garlic.
3. Stir-fry 50 ml of coconut milk until oil separated, add the mixture from no.2 and continue to fry untill fragrance.
4. Add pork and prawns, season with fish sauce and sugar.
5. Bring it back to the boil, add peanuts, shallots and take off the heat.
6. Garnish with coriander leaves and serve with the rice crackers.

Mince Pork 45 g
Prawns 45 g
Ground Roasted Peanuts 20 g
Coconut Milk 150 ml
Dried Red Chillies 40 g
Coriander Roots 2 g
Ground Pepper 2 g
Garlic 4 g
Sugar 15 g
Fish Sauce 20 g
Shallots 18 g
Coriander 1 stem
RiceCrackers 100 g
Oil for deep frying

:: Direction ::
1. Deep fry the rice crackers (a few at a time) in hot oil, drain well and set aside.
2. Pound together coriander root, pepper, dried chillies and garlic.
3. Stir-fry 50 ml of coconut milk until oil separated, add the mixture from no.2 and continue to fry untill fragrance.
4. Add pork and prawns, season with fish sauce and sugar.
5. Bring it back to the boil, add peanuts, shallots and take off the heat.
6. Garnish with coriander leaves and serve with the rice crackers.

Tag : horapa.com

2008-11-20

Lahb Gai

Lahb Gai

"Lahb Gai" (Spicy Chicken Salad)Lahb Gai is a popular Thai salad dish that originated from the eastern part of Thailand, or E-Sarn Province. E-Sarn food is typically spicy and full of robust flavor. This particular dish can be eaten alone or with rice. It is traditionally served with sticky rice, typical of E-Sarn food.

Ingredients:
2 pounds ground chicken
1 cup chicken stock
1/2 cup of sliced green onions
1/2 cup of sliced red onions
1/2 cup of shredded mint leaves
4 tablespoons fish sauce
4 tablespoons lemon juice
1 cup grounded roasted-rice (see below)1-teaspoon green pepper (sliced)Ground dry red chili

Directions:
Heat the chicken stock in a medium sized pot, and then add in the ground chicken. Cook for a few minutes until the chicken is done. Drain and allow the chicken to cool down, then add in the lemon juice, green and red onions, and mint leaves. Add in the fish sauce, and stir. At this point, you may add in more lemon juice if it suits your taste. I recommend adding in about 2 tablespoons of dried red chili, but you may use more or less than the recommended amount. The last step is to add in the roasted rice. This dish is typically garnished with a 1/4 head of lettuce and cilantro and green beans (these items are all optional)

Stir the chicken in the hot pan until it is almost done. Then mix the chicken with fish sauce and then add lemon juice; add green onion, red onion, pepper, and mint leaves; add fish sauce or lemonjuice to taste. Add the roasted rice powder. Taste it one more time and add either fish sauce or chili to suit your taste. Eat with rice or sticky rice. Look for some crunchy vegetables like lettuce or napa cabbage to eat it with.

Roasted RiceSet your burner to the highest setting, and add in one cup of rice. Keep stirring until the rice becomes brown and color. It will almost achieve a burnt look. Then grind it using either a coffee grinder or mortar and pestle.

Tag : horapa.com

2008-11-19

Sticky rice with fruits

Sticky rice with fruits

Ingredients:
400 ml (13 fl oz) coconut milk
300 ml (10 fl oz) water
250 g (8 oz) sticky rice
3 tb sugar
salt
fruits


Method:
1.In a pot bring half of the coconut milk and the water to boil. Reduce heat and add sticky rice, sugar and salt.
2.Cover the rice and let simmer for 20 minutes.
3.Pour in rest of the coconut milk and stir. Serve with fresh fruits

Tag: horapa.com

2008-11-18

Miso Soup

Miso Soup

This vegetarian soup is great for warming you up on cold winter days; although it\'s light, it\'s satisfying and nourishing. Makes four large or six smaller servings.

Steps:
1. Cut the tofu into 1/2-inch-thick slices and stack between two paper towels. Place the stack between two plates and weight the top plate with a heavy pot or cast-iron skillet.
2. Allow to drain for 30 minutes. (Image 1)
3. Bring a small pan with 2 c. water to a simmer and add the shiitakes to it. (Image 2)
4. Allow to simmer for 2 minutes and then remove from heat. Let the shiitakes soak in the water for 15 minutes.
5. Bring the carrots and broth to a boil in a large pot. Lower the heat to medium and cook for 9 minutes.
6. Meanwhile, remove the shiitakes from the soaking water. Strain the water into the carrots and broth.
7. Slice the shiitakes into thin strips and add to the pot. (Image 3)
8. Add the bok choy and pepper to the pot and cook for about 4 minutes.
9. Cut the tofu into small cubes. (Image 4)
10. Take 1/2 c. of the broth and mix it in a separate bowl with the miso, until smooth. Add this mixture back to the pot along with the tofu and reduce the heat to medium-low.
11. Cook for another 3 minutes and then serve, garnished with the green onion, sesame oil and seeds.

Tips:
Different misos - red, brown, and yellow are the most common - taste different. In general, the darker the miso, the stronger it is. Experiment with different kinds to see which you like best.

Look for miso in the refrigerated section of a supermarket or Asian market. (Wherever you find tofu, that\'s likely where you\'ll find the miso.)

You can use chicken broth instead of the vegetable broth.

In Japan, miso soup is eaten for breakfast.

Tag : horapa.com

2008-11-17

How to fry an Egg

How to fry an Egg

There\'s nothing like a fried egg in the morning ... with some toast and coffee ... mmm.

Steps:
1. Over medium heat, warm a small amount of oil or butter, perhaps 1 1/2 tsp., in a small (8-inch) skillet, or spray the pan with nonstick cooking spray.
2. Crack an egg into the pan. (Image 1)
3. Cook until the white appears solid, about 3 to 4 minutes. (Image 2)
4. For basted eggs, put 1 tsp. or so of melted butter over the yolk.
5. For eggs sunny-side up, remove the egg from the pan with a spatula and serve. (Image 3)
6. For eggs over easy, carefully flip the egg over onto the yolk side and cook another minute or two. (You\'ll probably want to turn the egg after 2 to 3 minutes, instead of 3 to 4, depending on how well done you like your eggs.) (Images 4 to 5)

Tips:
If the egg\'s edges burn, turn down the heat.

Most people like the egg cooked gently, as the white gets rubbery if the heat is cranked up. But some people like their fried eggs with browned edges. Turn up the heat if you like it that way!

Some people cover the pan to make the egg cook faster, but then the yolk gets a film over the top.

Warnings:
Eggs are high in cholesterol.

Tag: horapa.com

2008-11-16

Thai Beef Grill

Thai Beef Grill

Ingredient
2 Top loin steaks, cut 1-inch thick
OR
1 Top sirloin steak, cut 1-inch thick
3 tablespoons light teriyaki sauc
1 large sweet onion, 1/2-inch slices

PEANUT SAUCE
2 tablespoons light teriyaki sauce
2 tablespoons creamy peanut butter
1/4 teaspoon crushed red pepper

Directions
1. Brush 3 tablespoon teriyaki sauce evenly over both sides of beef steaks and onion slices. Place steaks and onion on grid over medium, ash-covered coals. Grill top loin steaks, uncovered 15 to 18 minutes (top sirloin steak 17 to 21 minutes) until steaks are medium rare to medium doneness and onion is tender, turning occasionally.
2. Meanwhile, in small bowl, using a fork, gradually stir 2 tablespoon teriyaki sauce and 2 tablespoons water into peanut butter and red pepper, mixing until smooth.
3. Trim fat from steaks. Carve steaks crosswise into thick slices; serve with onion and sauce.

Cooks tip:
To check the temperature of the coals, cautiously hold your hand palm side down at cooking height (just above the grid). Count the number of seconds you can hold your hand in that position before the heat is uncomfortable and you have to pull it away; 4 seconds for medium coals.

Tag : horapa.com

Asian beef and noodle

Asian beef and noodle

Ingredients
1 1/4 pounds ground beef
2 packages Oriental flavor instant ramen noodles
2 cups frozen vegetable mixture
1/4 teaspoon ground ginge
2 tablespoons green onion, thinly sliced

Directions
1. In large skillet, brown ground beef over medium heat 8 to 10 minutes or until no longer pink, breaking up into 3/4 inch crumbles. Remove with slotted spoon; pour off drippings. Season beef with one seasoning packet from noodles; set aside.
2. In same skillet, combine 2 cups water, noodles (broken into several pieces), vegetables, ginger and remaining seasoning packet. Bring to boil; reduce heat. Cover; simmer 3 minutes or until noodles are tender, stirring occasionally.
3. Return beef to skillet; heat through. Stir in green onion before serving


Tag : horapa.com

2008-11-15

Pineapple Fried Rice

Pineapple Fried Rice

This is an all-around favorite. You will find this dish on almost every Thai restaurant\'s menu.It is also fun to make, because you can actually serve in the pineapple!

Ingredients:
1 pineapple, medium sized
4 oz. sliced chicken
3 tablespoons of chopped shallots
1/2 tablespoon ginger, ground
1 tablespoon of chopped cilantro
2 tablespoons of dried shrimp
3 tablespoons of garlic, coarsely chopped
2 tablespoons of fish sauce
1 teaspoon sugar
2 cups steamed rice

Directions:
1. Cut the pineapple in half lengthwise, and scoop out the fruit. Cut the fruit into bite sized chunks.
2. In a large skillet, heat a tablespoon of oil, and fry the dry shrimp until crispy. Set it aside, and drain the skillet.
3. Add one more tablespoon of oil, and fry the garlic until its becomes golden brown. Turn to medium/high heat Add in the rice, and stir.
4. Add in the fish sauce and sugar; continue to stir for about a minute. Add in the pineapple and the shrimp that you set aside earlier, and continue to stir for about another minute.
5. Put the contents into the halved pineapple, and serve. Garnish with some fresh cilantro and / or sliced beets.

Tag : horapa.com

2008-11-14

Mungbean Noodle Salad

Mungbean Noodle Salad

Ingredients
2 cups short pieces of blanched mungbean noodle
1/2 cup julienned boiled pork
1/2 cup julienned boiled pork liver
1/2 cup thinly sliced boiled shrimps
1/4 cup crisply fried dried shrimps
1 plant cut into short pieces leave lettuce
1 cup sectioned tomatoes
1 cup cut into short pieces Chinese celery
1/2 cup thinly sliced onionSalad dressing
1 tablespoon shredded red hot chilli pepper
1 tablespoon finely cut coriander roots
2 heads finely cut pickled garlic
1/3 cup sugar
2 teaspoons salt
1/3 cup vinegar


Grind the coriander roots, pickled garlic and red hot chilli pepper together. Add vinegar, sugar and salt. Bring to a boil then remove from heat. Let stand until cool.

Method of Preparation
1. Put the noodle in a mixing bowl. Add pork, liver, boiled shrimps, onion and Chinese celery. Pour the dressing over the ingredients. Toss the salad.Add tomatoes and toss untill just mixed.
2. Place leav lettuce along the salad sides of the plate. Place the salad in the middle. Top with fried dried shrimps and serve.

Secret Tips:
The noodle should be cooled in cool water as soon as it is boiled. Then drain. The salad dressing must be boiled until thickened so that it will cling to the noodle. The salad should be dry and not too watery.

Tag : horapa.com

2008-11-13

อาหารมงคล ในงานแต่ง

อาหารมงคล ในงานแต่ง

งานแต่งงานนับเป็นงานที่สร้างความอิ่มหมีพีมันให้ผู้ที่ไปร่วมงาน ซึ่งนับเป็นความสวยงามอีกประการที่ไม่อาจจะละเว้นไม่กล่าวถึงไปได้เลยล่ะค่ะ อาหารในงานวิวาห์นั้นแต่ละชาติแต่ละภาษาก็จะมีความแตกต่างกันออกไปทั้งในด้านการจัดวางการเลือกสรรเพื่อให้สอดคล้องกับแนวความคิดและคตินิยมในการแต่งงาน วันนี้เราจะมาดูอาหารงานแต่งแบบไทยๆ กันค่ะ คุณผู้อ่านที่เคยอยู่ใกล้ผู้เฒ่าผู้แก่ก็อาจจะเคยได้ยินคำว่า ไป "กินสามถ้วย" คำนี้มาจากอาหาร 3 ชนิดที่จะต้องมีในงานมงคลสมรสของคนไทยในสมัยก่อน เนื่องจากในสมัยก่อนนั้น การเดินทางยังไม่สะดวก เมื่อมีใครจัดงานแต่งงานขึ้น คนที่มาร่วมงานที่อยู่ไกลหน่อยก็จะต้องเดินทางกันลำบากและเกิดความเหนื่อยล้า อาหารที่ตระเตรียมสำหรับต้อนรับแขกที่เพิ่งมาถึงงานก็จะต้องเป็นอาหารที่เรียกพลังงานคืนได้ดี โดยอาหารดังกล่าวก็จะต้องมีชื่อและความหมายอันเป็นมงคล สอดคล้องกับงานแต่งงานด้วย ซึ่งได้แก่อาหารหวาน 3 รายการดังนี้ค่ะ

ข้าวเหนียวน้ำกะทิข้าวเหนียวน้ำกะทิ ซึ่งมีความหมายว่า ให้คู่บ่าวสาวนั้นรักกันแน่นเหนียวเหมือนข้าวเหนียวและมีความหวานชื่นเหมือนน้ำกะทิ

ข้าวตอกน้ำกะทิ มีความหมายว่า ให้คู่บ่าวสาวนั้นมีความรักที่เบ่งบานรุ่งเรืองเช่นเดียวกับสีอันขาวสวยของข้าวตอก มีความหวานชื่นเหมือนน้ำกะทิ และในกรณีนี้แม่อบเชยมีความเห็นเพิ่มเติมว่า อาจจะแฝงไว้ด้วยความหมายของข้าวตอกที่เราใช้กันในงานพิธีไหวครูด้วยก็ได้นะคะว่า ขอให้ความรักเบ่งบานสวยงามภายใต้กรอบประเพณีอันดีงามเช่นเดียวกับที่ข้าวตอกไม่เคยกระเด็นออกนอกที่ครอบเวลาคั่วข้าวตอก

ลอดช่องน้ำกะทิ มีความหมายให้คู่บ่าวสาวนั้นมีความรักที่ยืนยาวและจะทำการใดก็ขอให้ตลอดปลอดโปร่ง ประสบความสำเร็จในชีวิตคู่ เพราะลอดช่องนั้นมีลักษณะที่รื่นไหลนั่นเองค่ะ ส่วนน้ำกะทิก็มีความหมายเดิมค่ะ คือความหวานชื่นนั่นเองนะคะ

ทีนี้มาดูขบวนขันหมากค่ะ สิ่งที่ขาดไม่ได้เลยคือ "เตียบอาหาร" ที่จะต้องมีอาหารหวานคาว อย่างน้อย 3 คู่ คือจะมากกว่านี้เท่าไหร่ไม่ว่ากันแต่น้อยกว่าไม่ได้ค่ะของที่จะต้องใส่เตียบได้แก่ หมากพลู ขนมจีบ ไก่ต้ม หมูต้ม ขนมจีนน้ำยา สุรา และ ห่อหมกค่ะ ซึ่งหากสังเกตให้ดีก็จะเห็นว่าอาหารที่ใส่มานั้น มีความหมายเข้ามาแทรกอีกแล้วนะคะ

ห่อหมกก็เพื่อให้เจ้าบ่าวเจ้าสาวนั้น "เออ ออห่อหมก" กันไปทุกเรื่อง จะได้ไม่ต้องมีเรื่องขัดใจกันนั่นเอง

ขนมจีบก็เพื่อให้คู่แต่งงานรักกันหวานชื่นเช่นช่วงที่จีบกันใหม่ๆ นั่นเอง เพราะความรู้สึกของคนรักกันที่หวานชื่นที่สุดก็ช่วงที่จีบกันนั่นเองนี่คะ ดังนั้นแม้จะแต่งกันอยู่แล้วก็ยังมิวายต้องมีขนมจีบมาเตือนใจ

ขนมจีนน้ำยา ขนมจีนนั้นเป็นของสำคัญในงานแต่งงานตั้งแต่สมัยเก่าก่อนแล้ว ขนมจีนที่นำมาใช้ในงานแต่งงานนั้นต้องโรยให้เส้นยาวที่สุด ต่อเนื่องกันอย่างสม่ำเสมอ ดังนั้นเวลาจัดก็จะต้องจัดให้ลงตัวสวยงามโดยไม่ต้องตัดให้ขาดค่ะ ถ้าเด็กรุ่นใหม่ไปช่วยงานแต่งงานแล้วอุตริไปตัดเส้นขนมจีนเพราะเห็นว่ายาวไปจัดไม่สวยงามละก็มีหวังถูกตีมือหักแน่ๆ เลยค่ะเพราะว่าคนโบราณเข้าถือกันนัก

นอกจากนี้แล้วเครื่องเคียงของขนมจีนที่ประกอบไปด้วย " ถั่วงอก" ก็ให้ความหมายของความเจริญงอกงามค่ะซึ่งถั่วงอกนี้ไม่เพียงแค่ชื่อนะคะที่เกี่ยวข้องกับการเติบโตงอกงามแต่ในทางวิชาการแล้วก็มีฮอร์โมนจิบเบอเรลลินที่เป็นฮอร์โมนกระตุ้นการเติบโตของต้นไม้ที่คนเราก็จะได้รับด้วยเช่นกันหากบริโภคในปริมาณที่พอดี

อาหารต้องห้ามในงานแต่งงานที่สมัยโบราณนั้นจะไม่ยอมให้มีเลยได้แก่ แกงบวน ต้มยำ ยำผัก ปลาร้า ปลาเจ่า ตลอดจนแกงร้อนและชนิดอื่นๆ ที่ชื่อไม่เป็นมงคล จนกระทั่งหมี่กรอบก็ไม่ใช้ค่ะ เพราะมันหักเป็นชิ้นเล็กชิ้นน้อย สื่อถึงความหมายที่ไม่ดีเช่นกัน แม้ว่าอาหารที่ไล่ชื่อมาจะเป็นที่โปรดปรานแค่ไหนก็อย่าเสียดายเลยค่ะ เพราะใช่ว่าเขาจะแต่งงานกันทุกวันเสียที่ไหน วันอื่นๆ มีถมไปที่เราจะได้กินอาหารจานโปรดใช่ไหมคะ


2008-11-12

สูตรอาหาร : ขนมจีนน้ำเงี้ยว

สูตรอาหาร : ขนมจีนน้ำเงี้ยว

ส่วนประกอบ
ซี่โครงหมูชิ้นเล็ก
เนื้อหมูสับละเอียด
เลือดหมูต้มสุกหั่น
ถั่วเน่าปิ้ง
พริกขี้หนูแห้งทอด
กระเทียมเจียว
ขนมจีน
ผักกาดดองหั่นฝอย
ผักชี
มะเขือเทศลูกเล็ก
ถั่วงอก
ต้นหอม
ดอกงิ้วคั่ว
แคปหมู
น้ำปลา น้ำมันพืช
เครื่องน้ำพริก
พริกแห้งเม็ดใหญ่ผ่าเมล็ดออก 7 เม็ด
ข่า 1 แว่น
หอมแดง 5 หัว
กระเทียม 10 กลีบ
รากผักชี 1 ช้อนชา
กะปิ 1 ช้อนชา


วิธีทำ
ต้มซี่โครงหมูเป็นน้ำซุปหรือใช้น้ำซุปไก่ก้อน เติมน้ำปลาเล็กน้อย
โขลกเครื่องน้ำพริกให้ละเอียด โขลกถั่วเน่าปิ้งพอหยาบๆ
ผัดน้ำพริกแกงให้หอม ใส่เนื้อหมูสับ มะเขือเทศ ดอกงิ้ว ผัดให้เข้ากันตักใส่ในหม้อต้มซี่โครงหมู
ปรุงรสด้วยน้ำปลา พอเดือดยกลง
จัดขนมจีน ผักกาดดอง ถั่วงอก พริกขี้หนูแห้งไว้ในจาน เสิร์ฟคู่กับน้ำปรุงและตกแต่ง
ปรุงรสเพิ่มเติมด้วยมะนาว กระเทียมเจียว ผักชี ต้นหอม

2008-11-11

สูตรอาหาร : ยำหอยนางรมแบบแช่น้ำปลา

สูตรอาหาร : ยำหอยนางรมแบบแช่น้ำปลา

ส่วนผสม
หอยนางรมสด 200 กรัม
น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
น้ำมะนาว 2 ช้อนโต๊ะ
น้ำตาลทรายชนิดไม่ฟอก 1/2 ช้อนชา
เกลือ 1/4 ช้อนชา
พริกขี้หนูสวนสีเขียวและสีแดงหั่น 15 เม็ด
มะระจีนหั่นแว่นบาง 1/2 ถ้วย
กระเทียมกลีบใหญ่ซอย 1/4 ถ้วย
สะระแหน่เด็ดใบ 1/2 ถ้วย
ผงวาซาบิ (ละลายกับน้ำเย็นจัด 1 ช้อนโต๊ะ) 1 ช้อนชา


วิธีทำ
ล้างหอยนางรมให้สะอาด ใส่พักในตะแกรงให้สะเด็ดน้ำ นำเข้าแช่ในตู้เย็นช่องธรรมดา
ทำน้ำยำโดยผสมน้ำปลา น้ำมะนาว น้ำตาล และเกลือ เข้าด้วยกันในถ้วยจนน้ำตาลละลาย ใส่พริกขี้หนู คนพอทั่ว นำเข้าแช่ในตู้เย็นช่องธรรมดา
ใส่มะระ กระเทียม ใบสะระแหน่ลงในจาน ปิดพลาสติก wrap นำเข้าแช่ในตู้เย็นช่องธรรมดาจนเย็น

วิธีจัดเสิร์ฟ ใส่หอยนางรมลงในอ่างผสม ใส่น้ำยำที่ผสมกับวาซาบิจนเข้ากันดี (ใส่วาซาบิทีหลังจึงจะมีรสเผ็ดฉุนดี) มะระ และกระเทียม คลุกเคล้าพอทั่ว ใส่ใบสะระแหน่ ตักใส่ถ้วยหรือชาม เสิร์ฟ

ที่มา : นิตยสารครัว

2008-11-10

สูตรอาหาร : ลาบไก่

สูตรอาหาร : ลาบไก่

ส่วนผสม
เนื้อไก่สับหยาบ 200 กรัม
น้ำมันพืช 2 ช้อนโต๊ะ
น้ำ 3 ช้อนโต๊ะ
น้ำมะนาว 2 ช้อนชา
ซอสหอยนางรม 2 ช้อนโต๊ะ
ข้าวคั่ว 3 ช้อนโต๊ะ (ถ้าชอบมากก็ใส่มากหน่อยได้ครับ)
หอมแดงซอย 30 กรัม
ต้นหอมซอย 20 กรัม
ผักชีฝรั่งซอย 20 กรัม
ใบโหระพา และพริกขี้หนูแห้งทอดกรอบ สำหรับแต่ง


วิธีทำ
ผสมเนื้อไก่ น้ำ และน้ำมันพืช นำไปตั้งไฟ รวนจนสุก แล้วก็ปรุงรสด้วยซอสหอยนางรม น้ำมะนาว ชิมรสตามชอบ
เติมข้าวคั่ว หอมแดง ต้นหอมและผักชีฝรั่ง คลุกเคล้าให้เข้ากัน โรยหน้าด้วยใบโหระพาและพริกขี้หนูแห้งทอดกรอบ เพียงเท่านี้ก็จะได้ ลาบไก่อันโอชะ แล้วล่ะครับ เพิ่มเติมความอร่อยด้วย การทานคู่กับผักสดแช่เย็นครับ

ที่มา : น.ครัว

THAI TOMYUM GUNG

THAI TOMYUM GUNG

THAI TOMYUM GUNG (SHRIMP) / GAI (CHICKEN)

Ingredient:
Stalks of lemon grass 3
Shrimps or boneless chicken meat 2 lb
Lime Leaves (kaffir) 6
Lemon juice & fish sauce 2
Red/green chili peppers 3
Straw mushrooms 1 cup
Thai chily paste 1 1/2 tb
Cilantro/parsley

with soya beans oil (dark redish-brown color), which comes in a jar that can be bought at any Thai grocery

Instructions:
1. Boil some water (half of the pot) in a 1.5 qt sauce pan.
2. Put in lemon grass, and the chili paste.
3. Put in the shrimps and the mushrooms.
4. Let it boil for 10 minutes.
5. Put in the "lime" leaves and sliced chili peppers (1 min).
6. It\'s done!! Now you can mix it in a serving bowl with some lemon juice and fish sauce. Garnish with cilantro and serve hot with Thai Jasmine rice.

Tag : horapa.com

2008-11-09

สูตรอาหาร : ส้มตำผลไม้

สูตรอาหาร : ส้มตำผลไม้

ส่วนผสม
ฝรั่ง (หั่นสี่เหลี่ยมลูกเต๋า)
สับปะรด (หั่นสี่เหลี่ยมลูกเต๋า)
มะม่วงฟ้าลั่น (หั่นสี่เหลี่ยมลูกเต๋า)
แอปเปิล เขียว แดง (หั่นสี่เหลี่ยมลูกเต๋า)
องุ่น (หั่นสี่เหลี่ยมลูกเต๋า)
มะเขือเทศ (หั่นสี่เหลี่ยมลูกเต๋า)
แครอท (หั่นฝอย)
มะละกอ (หั่นฝอย)
น้ำเชื่อม
พริกขี้หนูโขลก
ถั่วลิสงคั่ว
กุ้งแห้ง
มะนาว

น้ำปลา

วิธีทำ
ค่อยๆ ผสมทีละอย่าง โดยเริ่มจากฝรั่ง มะม่วง และแครอทก่อน
คลุกน้ำปลา แล้วค่อยๆ ทยอยใส่เครื่องอื่นๆ ลงไปคลุก
ใส่สับปะรดเป็นอันดับสุดท้ายเพราะถ้าใส่ก่อนจะทำให้ผลไม้ช้ำ ไม่อร่อย
ปรุงไปชิมไปจนได้รสตามชอบ พร้อมเสิร์ฟ


ที่มา น.ครัว

2008-11-08

สูตรอาหาร : ยำซีฟู้ด

สูตรอาหาร : ยำซีฟู้ด

ส่วนผสม
กุ้งแกะเปลือก 50 กรัม
ปลาหมึกหั่น 50 กรัม
หอยแมลงภู่แกะ 50 กรัม
เนื้อปลาลวก 50 กรัม
ยอดมะพร้าว 50 กรัม
ก้านคึ่นฉ่าย 50 กรัม
แครอทเส้น 50 กรัม
หอมแดงเจียว 1 ช้อนโต๊ะ
มะพร้าวขูดคั่วจนเหลือง 1 ช้อนโต๊ะ
ส่วนผสมน้ำยำ
น้ำมะนาว 1/2 ถ้วย
น้ำปลา 1/2 ถ้วย
น้ำตาลทราย 1 ช้อนโต๊ะ
กระเทียม 20 กรัม
พริกขี้หนู 20 กรัม
รากผักชี 3 ราก

วิธีทำน้ำยำ
นำเครื่องผสมทั้งหมด ใส่ลงในเครื่องบดปั่นพอหยาบๆ แล้วใส่ชามเตรียมไว้

วิธีทำ
นำอาหารทะเลและยอดมะพร้าวลวกจนสุกใส่ลงในชามผสมน้ำยำ แครอท คึ่นฉ่าย ลงไปแล้วคลุกเคล้าให้เข้ากันตักใส่จาน โรยด้วยมะพร้าวคั่วและหอมเจียว


ที่มา : น.ครัว

2008-11-07

อาหารไดเอท..สุขภาพแย่ไม่รู้ตัว

อาหารไดเอท..สุขภาพแย่ไม่รู้ตัว

ปกติการลดนำหนักต้องใช้ระยะเวลาและความพยายามในการควบคุมอาหารและเปลี่ยนแปลงพฤติกรรมในการดำเนินชีวิต เช่น การออกกำลังกาย แต่ด้วยเทคนิคทางการตลาดและกระแสนิยมหุ่นผอมเพรียวอาจบีบบังคับให้หลายคนรู้สึกว่าต้องรีบผอมแข่งกับคนอื่นๆ ดังนั้นสูตรอาหารไดเอทที่ว่าได้ผลเห็นผลทันตาจะเป็นที่เย้ายวนให้ลองรับประทานเสมอ โดยล่าสุดสมาคมหัวใจอเมริกันเตือนสาวที่เร่งอยากผอมว่าการรับประทานอาหารชนิดเดียวซ้ำๆ หรือมุ่งมานะลดน้ำหนักแบบทันใจอย่างเดียวอาจเป็นอันตรายต่อสุขภาพในเรื่องของ

- การรับประทานอาหารไม่ได้สมดุลทำให้ร่างกายขาดสารอาหาร
- ภาวะเสี่ยงต่อโรคหัวใจ ระบบเผาผลาญพลังงานสำหรับคนที่ให้ความสำคัญกับการรับประทานอาหารไดเอทอย่างเดียวโดยไม่ออกกำลังกาย
- สภาวะอารมณ์ที่หงุดหงิด เบื่ออาหาร เพราะรับประทานอาหารไม่หลากหลาย
- การรับประทานอาหารไดเอทอย่างเคร่งครัดอาจทำให้สุขภาพในอนาคตไม่ดีเท่าที่ควร
- สูตรอาหารไดเอทส่วนใหญ่มักอ้างสรรพคุณและประโยชน์ซึ่งยังไม่มีผลวิจัยยืนยันที่แน่นอนอาจเป็นอันตรายต่อร่างกายมากกว่าจะทำให้สุขภาพดี

สุดท้ายทางสมาคมฯ ย้ำเตือนอีกว่าการรับประทานอาหารที่ดีต่อสุขภาพให้หลากหลายแลได้สมดุลในระยะเวลาที่พอเหมาะควบคู่กับการออกกำลังกาย เป็นวิธีที่ควบคุมน้ำหนักได้ดีที่สุด

ที่มา : HealthToday


2008-11-06

5 อาหารเติมพลังยาม Diet

5 อาหารเติมพลังยาม Diet

แม้ว่ากาแฟสักถ้วย จะช่วยให้คุณแจ่มใสขึ้นทันตา แต่ก็มีผลแค่ประเดี๋ยวประด๋าวแถมผลยังมีผลเสีย ต่อสุขภาพกระดูกของผู้หญิงเราน่ะ อาจจะไม่คุ้มกัน ถ้าต้องพึ่งกาแฟ วันละหลายแก้ว เพื่อช่วยให้อารมณ์แจ๋ม ๆไปตลอดวัน แต่อาหาร 5 ชนิดที่จะแนะให้รับประทานกันนั้น ผู้เชี่ยวชาญด้านโภชนการ เขารับประกันว่า ทำให้ คุณอารมณ์แช่มชื่นไปตลอดวัน และที่สำคัญยังไม่เป็นพิษเป็นภัยกับร่างกายอีกด้วยค่ะ

1. กล้วย
กล้วยสุกใบย่อม ๆ 1 ผลน่ะ เป็นอาหารที่เหมาะมากสำหรับสาว ๆ ที่กำลังรักษาเชพซึ่งแน่นอนว่าย่อมต้องสวมหัวใจของสาวสปอร์ตกันด้วย ซึ่งเคล็ดลับที่ช่วยเพิ่มพลังก่อนออกกำลังกาย ก็คือ กินกล้วยสุกสัก 1 ผล รับรองว่าจะช่วยให้คุณฟิตหุ่นได้ตลอด 1 ชั่วโมง แบบแรงไม่ตกทีเดียวค่ะนอกจากกล้วยจะเป็นอาหารทรงพลังแล้วยังอุดมด้วยเส้นใยอาหาร และอุดมไปด้วยเกลือแร่ คือเป็นแหล่งวิตามินเอ บี และซี อีกด้วยค่ะ โดยเฉพาะวิตามินซี และเอ ทำให้หน้าตาสดชื่น แจ่มใส ไม่อิดโรย แม้คุณจะออกแรงเสียเหงื่อมากแค่ไหนก็ตาม

2. มันฝรั่ง
ใครทีเคยคิดว่า ไม่อยากอ้วน ต้องทำเมินกับมันฝรั่งแล้วล่ะก้อ ขอบอกว่าเข้าใจผิดแล้วล่ะ เพราะมันฝรั่งน่ะจัดเป็นอาหารที่ให้พลังงานอย่างยอดเยี่ยมก็จริงอยู่ แต่หากเปรียบเทียบกับขนมขบเคี้ยวที่เคลือบความหวานด้วยแล้ว ควรหันมาคว้ามันฝรั่งจะดีกว่า แต่ควรเลือกกินเป็นมันฝรั่งบด ต้ม หรืออบ จะราดน้ำฝึ้งให้หวานฉ่ำ หรือเติมนมสดพร่องไขมัน ก็อร่อยอย่าบอกใคร แถมยังได้สารอาหารดี ๆ อีกเยอะ เพราะในมันฝรั่งนั้น อุดมด้วยธาตุเหล็ก วิตามินเอ บี1 บี2 บี 6 และโพแทสเซียม แต่ควรเลี่ยงมันฝรั่งทอด หรือเฟรนฟรายด์ สแน็กยอดนิยมของวัยรุ่นยุคนี้ เพราะมีแคลอรี่สูงถึง 500 กิโลแคลอรี่ ในปริมาณ 100 กรัม เมื่อเทียบกับมันฝรั่งบดในปริมาณ เท่ากัน ซึ่งให้แคลอรี่เพียง 85 กิโลแคลอรี่

3. แครอต
สำหรับมื้อว่างยามบ่าย ที่คุณกำลังรู้สีกอ่อนเพลีย เหนื่อยล้าจากภาระกิจยุ่งๆตลอดเช้าถ้าคุณเคยชินกับการดื่มน้ำอัดลมเย็น ๆสักกระป๋อง ซึ่งอาจทำให้อารมณ์สดชื่นขึ้นได้ก็จริงอยู่ แต่มักทำให้คุณอ้วนไม่รู้ตัว แถมยังเป็นภัยกับสุขภาพของกระดูกเสียด้วยสิ ลองเปลี่ยนมาเป็นน้ำแครอต หากปั่นสด ๆ ก็คงจะยิ่งดี เพราะไม่เพียงทำให้คุณอารมณ์แจ่มใสขึ้น รู้สึกมีชีวิตชีวาขึ้น แต่ยังมีคงคุณค่าของวิตามินเอ และซี ซึ่งช่วยเพิ่มภูมิต้านทานให้กับร่างกาย และยังทำให้ผิวพรรณสดใสอีกด้วยค่ะ

4. คอร์นเฟลค หรือข้าวโอ๊ตอบ
คอร์นเฟลคหรือข้าวโอ๊ตอบแห้งนั้น แม้ว่าคุณจะเลือกชนิดที่ไม่เคลือบน้ำตาล ก็ยังจัดว่าเป็นอาหารเพิ่มพลังยามเช้าได้อย่างดี หากเพิ่มนมไขมันต้ำ หรือเติมโยเกิร์ต และตามด้วยผลไม้สด ๆ ที่คุณชอบ ก็จะเป็นอาหารเช้าที่เพอร์เฟ็คสุด ๆ เพราะ นอกจากจะให้พลังงานแก่กล้ามเนื้อแล้ว ยังได้รับโปรตีนและสารอาหารที่จำเป็นต่อการทำงานของสมองอีกด้วยค่ะ

5. น้ำ
น้ำเปล่านี่แหล่ะ ดีที่สุดค่ะ ยิ่งในยามที่คุณรู้สึกเหนื่อยล้า คุณควรดื่มน้ำให้มากขึ้น แต่ไม่ควรรอให้รู้สึกหิวน้ำแล้วค่อยตามหาแก้วน้ำนะคะ ควรจิบน้ำอยู่บ่อย ดื่มให้ได้ตลอดวัน ถ้าไม่สะดวกหรือกันลืมก็ต้องวางแก้วน้ำและขวดน้ำไว้ประจำโต๊ะทำงาน พักสายตาจากงานยุ่ง ๆ เมื่อไหร่ ก็จะได้คว้าแก้วน้ำดื่มได้ทันที เพราะประโยชน์ของการดื่มน้ำน่ะ ไม่เพียงช่วยดับร้อน ทำให้หายคอแห้งแล้ว ยังทำให้ผิวพรรณสดใสช่วยให้ระบบขับถ่ายทำงานสะดวกคล่องตัว หมดปัญหาท้องผูก ที่ทำให้คุณอึดอัดท้องอีกด้วยนะคะ

2008-11-04

ทานอาหารผิดเวลา เสี่ยงเบาหวาน



ทานอาหารผิดเวลา เสี่ยงเบาหวาน


ก่อนหน้านี้เราเคยทราบกันมาแล้วว่า การทานอาหารไม่ตรงเวลานั้นอาจจะทำให้เราเป็นโรคกระเพาะได้ แต่ว่า ณ ปัจจุบันนี้ มีการวิจัยออกมาใหม่แล้วว่า การกินอาหารที่ไม่เป็นไปตาม นาฬิกาชีวิต นั้นส่งผลให้เสี่ยงต่อการเกิดโรคเบาหวานและโรคอ้วน ทั้งนี้เนื่องจากว่า หากเราทานอาหารเกินเวลา ก็จะทำให้ไขมันสะสมได้ แม้ว่าจะทานในปริมาณที่มีแคลอรีเท่าเดิมก็ตาม

นอกจากนี้ ดร.มาซิมิเลียน โมเซอร์ ยังแนะนำว่าควรทานอาหาร 5 มื้อเล็ก ดีกว่า การทาน 3 มื้อใหญ่เพราะว่าจะทำให้เราทานในจำนวนที่มากเกินไป ระบบการเผาผลาญอาจจะทำงานลำบากกว่าด้วย

แต่ไม่ว่าจะด้วยเหตุผลใด ๆ ก็ตามเราก็ควรจะทานอาหารให้ตรงเวลานะคะ จะได้ไม่หิว (หุหุหุ) แถมไม่เป็นโรคพื้นฐานอย่างโรคกระเพาะด้วย แล้วก็ยังไม่ต้องเสี่ยงการเป็นโรคอื่น ๆ ที่จะตามมาอีก

สำหรับใครที่เป็น Workaholic แนะนำให้หาบริการข้าวกล่องที่มีบริการส่งถึงที่ค่ะ แม้ว่าคุณจะไม่มีเวลาลงไปทานข้าวแต่อย่างน้อย ๆ ก็ยังมีข้าวมาส่งให้อิ่มหนำถึงที่นะคะ อย่าหักโหมทำงานมากเกินไป จนลืมละเลยสุขภาพของตัวเองนะคะ


2008-11-03

เป็นไข้หัวลม กินแกงส้มดอกแค

เป็นไข้หัวลม กินแกงส้มดอกแค

ปลายฝนต้นหนาว อากาศเปลี่ยนแปลงบ่อย วันก่อนอากาศยังร้อนอบอ้าว เมื่อวานนี้กลับมีฝนตก อ้าวไหงวันนี้มีกลิ่นลมหนาวโชย ๆ ซะงั้น ร่างกาย ปรับตัวไม่ทัน ล้มหมอนนอกฟูก (สมัยนี้ไม่ค่อยจะนอนเสื่อกันแล้ว) หนาวสั่น เหงื่อซก อยู่ใต้ผ้าห่มหนา (เพราะนอนห้องแอร์) อัดยาลดไข้กันเป็นแผงๆ แบบบ่มไข้ให้ อยู่หมัด ไข้สร่างแต่ร่างกายทรุด แหมก็เวลาเป็นเงินเป็นทอง ยุคเศรษฐกิจตกสะเก็ด แบบไม่สบายต้องรีบหาย ยังไงก็พึ่งยาลดไข้แก้หวัดไว้ก่อน
ช่วงปลายฝนต้นหนาวแบบนี้ ถ้าเป็นไข้ขึ้นมา บ้านนอกเรียกว่า "ไข้หัวลม" เพราะร่างกายเคยชินกับอากาศร้อน เจออากาศหนาวแรก ก็ปรับตัวไม่ทัน คนบ้านนอก รู้กันว่าต้องแก้ด้วย "แกงส้มดอกแค" ตามบ้านไร่ท้องนา ทั่วไปจะมีต้นแคปลูกไว้ เหมือนธรรมชาติจะรู้วาคนต้องการดอกแคไปแก้ไข้หัวลม ต้นแคจะออกดอกให้ใน ช่วงนี้พอดี
สรรพคุณของแกงส้มดอกแค ทางแพทย์แผนไทย ถือเป็นยาแก้ไข้หัวลม ได้เป็นอย่างดี- น้ำพริกแกงส้ม (ส่วนผสมของ พริกแห้ง หัวหอมแดง และข่า) มีสรรพคุณ ช่วยขับลมในกระเพราะ- ดอกแค ช่วยช่วยปรับสมดุลในร่างกาย ให้ไข้สร่าง- มะขามเปียก มีสรรพคุณ ช่วยขับเสมหะ แก้ไอ ลดความร้อน ในร่างกายอันโบราณ ภูมิปัญญาไทย เป็นไข้หวัดก็แก้ได้ ด้วยอาหารพื้นบ้านอย่าง แกงส้มดอกแค นี่แหละ

ที่มา : หนังสือพิมพ์ มติชนรายวัน

2008-11-02

วิธีทำต้มยำกุ้งให้ถึงรสต้มยำ

วิธีทำต้มยำกุ้งให้ถึงรสต้มยำ

กุ้งที่จะนำมาทำต้มยำได้อร่อย จากที่เคยได้พูดคุยกับหลายๆ คน แม่สาลิกา สรุปได้ว่า ได้แก่กุ้งแชบ๊วย หรือกุ้งนางค่ะ ถ้าเป็นกุ้งแม่น้ำได้ก็จะยิ่งดีใหญ่ กุ้งควรเป็นกุ้งสด เวลาแกะกุ้งให้ไว้หาง เวลาโดนน้ำร้อนจะได้ไม่หดมากค่ะ ผ่าหลังและดึงเส้นดำออก น้ำที่ใช้ทำควรเป็นน้ำซุป อาจเป็นน้ำซุปไก่ก็ได้ค่ะ ตั้งไฟจนน้ำซุปเดือด จากนั้นจึงใส่ตะไคร้ พอน้ำซุปเดือดมีกลิ่นหอมของตะไคร้โชยขึ้นมา จึงใส่พริกขี้หนูทุบ กุ้ง และใบมะกรูด ปรุงรสด้วยน้ำปลา น้ำมะนาว และน้ำพริกเผา (แนะนำให้ใช้สูตรสำหรับทำต้มยำ) ปิดไฟ หลังจากกุ้งสุกแล้ว พยายามอย่าให้เดือดต่อเพราะจะทำให้กุ้งหดตัวเล็กลง และเนื้อแข็ง ทานต้มยำกุ้งให้อร่อย ต้องทานตอนร้อนๆ ค่ะ แบบว่าทำเสร็จแล้วทานเลย หากทิ้งไว้จนเย็นแล้วนำมาอุ่นใหม่ กุ้งจะหดแข็ง ทานไม่อร่อย ส่วนมะนาวถ้าเอามาเดือดซ้ำรสก็จะเปลี่ยนอีกด้วย

ที่มา : thaifooddb

Sweet and Sour Prawns

Sweet and Sour Prawns

INGREDIENTS :

Vegetable oil 3 tbsp.
Prawns, peeled and cleaned 8 oz.
Green bell pepper, cut into bite sized pieces 1/2
Onion, cut into bite sized pieces 1/2 head
Cucumber, cut into bite sized pieces 1/2 cup
Pineapple 1/2 cup
Tomato cut into wedges 2
Sugar 2 tbsp.
Vinegar 2 tbsp.
Soy sauce or fish sauce 1 - 2 tbsp.

1. Heat oil in a saute pan or wok, then add onion pieces and bell pepper. Stirfry until hot.
2. Add prawns and toss quickly. Immediately add cucumber and tomato and pineapple. Cook everything over a very high heat.
3. Season with sugar and vinegar. Add fish sauce or soy sauce for a touch of saltiness as this dish is usually sweet and sour.
4. Spoon this dish onto a plate and serve hot with other main dishes.

Tips…
This Thai sweet and sour dish differs from the Chinese variety in that the sauce has no starch thus the dish is much lighter and more delicate. It also does not have tomato ketchup in it.
Thai cooking can sometimes prove difficult due to the fact that Thai ingredients vary in taste and intensity. One bottle of fish sauce tastes different to another and may also be saltier. So, when cooking Thai food, you have to taste your food as you cook, season it bit by bit and correct the taste as you go along.

Tag : horapa.com

2008-11-01

ผักทอดซอสเปรี้ยวหวาน

ผักทอดซอสเปรี้ยวหวาน


เครื่องปรุง
พริกหวานสีแดง 1 เม็ด
ฟักทอง 200 กรัม
ถั่วฝักยาว 5 ฝัก
รากผักชี 2 ราก
กระเทียม 5 กลีบ
เกลือป่น 1/4 ช้อนชา
พริกป่นฝรั่ง 1 ช้อนชา
แปังชุบทอด 2 ถ้วย
น้ำมันพืชสำหรับทอด 3 ถ้วย
ต้นหอม ใบแมงลัก ผักสำหรับตกแต่ง
แป้งชุบทอด
แป้งสาลีอเนกประสงค์ 1 ถ้วย
แป้งข้าวเจ้า 1/4 ถ้วย
ผงฟู 1 ช้อนชา
น้ำเย็นจัด 1/4 ถ้วย
ซอสเปรี้ยวหวาน
น้ำส้มสายชู 1/2 ถ้วย
น้ำตาลทราย 1/2 ถ้วย
เกลือป่น 1/2 ช้อนชา
ผักชีซอย 1 ช้อนโต๊ะ
เม็ดมะม่วงหิมพานต์อบบุบพอแตก 1/4 ถ้วย


วิธีทำ

1. ทำซอสเปรี้ยวหวานโดยผสมน้ำส้มสายชู น้ำตาล เกลือ ตั้งไฟอ่อน เคี่ยวจนมีลักษณะข้นเล็กน้อย ยกลง เมื่อจะรับประทาน ใส่เม็ดมะม่วงหิมพานต์ ผักชี คนพอทั่ว

2. ล้างพริกหวาน ฟักทอง ถั่วฝักยาวให้สะอาด หั่นพริกหวาน ฟักทองเป็นแท่งยาว 1 1/2 นิ้ว กว้าง 1/4 นิ้ว ถั่วฝักยาวหั่นเป็นท่อนยาวเท่าชิ้นฟักทอง

3. โขลกรากผักชี กระเทียม เกลือเข้าด้วยกันให้ละเอียด พักไว้

4. ผสมแป้งทั้ง 2 ชนิดและผงฟูเข้าด้วยกัน ค่อย ๆ ใส่น้ำเย็น คนให้เข้ากันอย่าให้แป้งเป็นเม็ด พอแป้งข้นชุบผักติด ตวงใส่อ่างผสมไว้ 2 ถ้วย ใส่เครื่องที่โขลก พริกป่น คนให้เข้ากัน

5. ตั้งกระทะน้ำม้นให้ร้อนด้วยไฟกลางค่อนข้างอ่อน ใส่ผักลงในแป้งชุบทอดคนให้เข้ากัน ใช้ช้อนตักให้ผักสลับสีกันใส่ลงทอดในน้ำม้นร้อนจนสุกเหลือง ตักขึ้นให้สะเด็ดน้ำมัน

6. จัดใส่จาน แต่งด้วยต้นหอม ใบแมงลักรับประทานกับซอสเปรี้ยวหวาน